Sıkça Sorulan Sorular Endodonti
Endodonti nedir?
Endodonti, diş pulpasına kadar ilerlemiş problemlerin tedavisini gerçekleştiren diş hekimliği dalıdır. Endodonti bilim dalı, normal diş pulpası (özü)nın temel ve klinik bilimleri, diş pulpasının hastalık ve yaralanmalarının etiyolojisi, teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilişkili periradiküler durumların araştırma ve uygulamalarını kapsar. Klinik açıdan endodonti, diş pulpasının bir kısmının veya tamamının sağlık açısından korunmasını (vital tedaviler), geri dönüşü olmayan hastalıkta ise tüm pulpanın çıkarılmasını (kök kanal tedavisi) içerir. Pulpasını kaybetmiş dişlerde rejenerasyon tedavileri de gündemdedir. Kanal tedavisinin yenilenmesi (retreatment) de endodontik tedaviler içinde yer alır.
Kanal Tedavisi Neden Yapılmalıdır?
Pulpa zarar görüp iltihaplandığında, kendini iyileştirebilme özelliğini kaybettiği için canlılığını kaybeder. Pulpa ölümü en çok travma (ani darbeler veya küçük şiddetli darbeler) ve derin çürüklere bağlı olarak gelişir. Her iki durumda da bakteriler pulpaya ulaşır ve pulpanın iltihaplanmasına neden olur. Böyle bir durumda çiğneme, baskı veya sıcak-soğuk gibi uyaranlar, aşırı hassasiyet ve ağrıya sebep olabilir. Tedavi edilmediğinde pulpa iltihabı, ağrı kesiciler ilaçlar ile geçmeyen ve kendiliğinden başlayan uzun süreli ağrılar ve abseye de sebep olabilir. Kök ucunda oluşan bu apseler genişleyerek, kök etrafındaki kemik dokusunda yıkım oluşturabilir.
Kanal tedavisinde başarı oranı nedir?
Kanal tedavisinin başarı oranı, teknolojideki ilerlemelerle beraber artmıştır. Özenli ve kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarısı ortalama olarak %95-98’dir. Kök kanalının anatomisi tedavinin başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Karmaşık kanal şekillerine sahip olan dişlerde temizleme ve şekillendirme yapmak oldukça zordur. Tedavideki başarısızlıklar; temizleme, şekillendirme ve yıkama yetersizlikleri, kök kanalı içinde alet kırılması, ulaşılamayan kanallar, köklerde kırıkların oluşması ya da dişin dolgusunun düşmesi ve bakterilerin üremesi, tüm bunların sonucunda kök kanal sisteminin tekrar iltihaplanmasıyla meydana gelebilir. Başarısızlık durumunda, genellikle kanal tedavisi yenilenerek, varsa hatalar giderilerek çözüme ulaşılabilir. Eski kanal dolgusu çıkarılır, dişin kanalı tekrar şekillendirilerek temizlenir ve yeniden doldurulur. Eğer bu işlemle de sonuç alınamıyorsa "kök ucu rezeksiyonu" adı verilen cerrahi müdahale uygulanır. Bu işlem sırasında diş köküne ulaşılır; bu bölge ve çevresi cerrahi olarak temizlenir ve kapatılır. Eğer cerrahi müdahale ile de çözüme ulaşılamıyorsa; son çare olarak ilgili dişin çekimi uygun görülebilir.
Kanal tedavisinde başarı oranı nedir?
Endodontik tedavisinin başarı oranı, teknolojideki ilerlemelerle birlikte yükselmektedir. Kurallara uygun bir şekilde yapılan bir kanal tedavisinin başarı ortalaması %90-95 gibi yüksek bir değere sahiptir.
Kanal tedavisinin alternatifi var mıdır?
Kanal tedavisine alternatif olabilecek yeni yöntemler arasında revaskularizasyon ve rejeneratif endodonti tedavileri vardır. Kanal tedavisinin tekrarı başarısız olduğunda ya da ikinci kez kanal tedavisinin uygulanamayacağı durumlarda, dişin kök ucuna rezeksiyon işlemi yapılabilir. Kanal tedavisin tekrarının ve cerrahi girişimin başarılı olamadığı durumlarda veya aşırı madde kaybı olan ve üstüne dolgu ya da kuron restorasyonu yapılamayacak dişlerde çekim düşünülebilir. Dişin çekiminden sonra oluşacak boşluk köprü ya da implant uygulaması ile tedavi edilebilir. Fakat doğal dişi korumak her zaman tercih edilir. Bir ya da daha fazla diş eksikliği komşu dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına sebep olmaktadır. Ayrıca doğal dişleri korumak implant ve köprüler gibi pahalı ve uzun tedavilerin uygulanmasını gerektirmez.
Kanal tedavisi ücretleri SGK tarafından karşılanır mı? İlave ücret var mıdır?
Kanal tedavisi ücretleri SGK tarafından karşılanır. Yenilenme işlemleri ve özel malzemeler kullanılması durumunda ilave ücret için hastalar bilgilendirilir.
Kanal tedavisi yerine implant tedavisi seçilmeli midir?
Kanal tedavisi dişin ağızda korunması için son şanstır ve doğal dişin implanta üstünlüğü vardır ve tedavi maliyetleri ülkemizde daha düşüktür. Dişin kaybı söz konusu olduğunda yüksek maliyetli implant tedavisi düşünülmelidir.