Sıkça Sorulan Sorular Ortodonti
Ortodontik tedavinin yaşı var mıdır?
Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir fakat kişinin yaşı ve büyüme gelişim durumuna bağlı olarak tedavi yöntemi farklılık gösterebilmektedir. Özellikle iskeletsel problemi olan hastaların (üst çene geriliği, alt çene geriliği, alt çene ileriliği vs.) tedavisi, büyüme gelişim döneminde basit aygıtlarla yapılabilirken, büyümesini tamamlamış hastalarda ağız diş çene cerrahisi desteğiyle ameliyat ile gerçekleştirilmektedir.
Dişlerde neden çapraşıklık oluşur ve nasıl tedavi edilir?
Diş büyüklükleri, çene büyüklüğü ile uyumlu olmadığı zaman dişler çeneye yerleşmek için çapraşık ya da aralıklı dizilir. Bu gibi dişsel ve iskeletsel bozukluklarda dişleri tekrar olmaları gereken dizime getirmek için ortodontik tedavi uygulanır.
Dişler düzgün dizilmiş olmasına rağmen çenenin önde ya da geride olması problem olur mu?
Estetik olarak hastayı dişin güzel dizilmesi tatmin etse bile fonksiyon olarak dişler tam üst üste gelmediği için zamanında tedavi edilmesi tercih edilir.
Ortodontik tedavide sadece tel takılarak mı tedavi yapılır başka alternatifler de var mıdır?
Dişlerin düzeltilmesi işleminde genellikle braket dediğimiz teller kullanılır ancak teknolojinin gelişmesi ile dişlerin arka yüzeylerinde sabitlenen braketler, şeffaf plaklar, porselen braketler gibi estetik çözümler de tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.
Dişlerinde çapraşıklık olan bir hasta ortodontik tedavi görmezse ne gibi sorunlar yaşar?
Estetik bir gülüş kişinin kendine olan güvenin artmasını sağlar. Çapraşık dişlerin varlığı demek dişler arasında temizlenmesi zor alanlar demektir ve bu alanlar çürüğe yatkındır. Yani çapraşıklık varlığında ortodontik tedavi sadece estetik amaçlı değil, sağlığın korunması amacıyla da yapılmalıdır.
Ortodontik tedavi öncesi ağızda ne gibi hazırlıklar yapmak gerekir?
Ortodontik tedavi öncesi mutlaka diş taşı temizliği, çürüklerin tedavisi ve kanal tedavileri yapılmış olmalıdır. Ortodontik tedavi başladıktan sonra evde hasta tarafından uygulanması gereken özel ağız bakımı yeni oluşabilecek çürüklerden ve diş eti sorunlarından korunmada etkili olacaktır.
Ortodontik tedavi öncesinde ve tedavi esnasında dişlere nasıl bir bakım uygulamak gerekir?
Kişi ortodontik tedavi görsün veyahut görmesin ağız bakımı, herkes için önemlidir ve önemli de olmalıdır. Ortodontik tedavi süresince dişler üzerine geçici olarak yapıştırılan aygıtlar diş üzerinde temizlenmesi daha zor alanlar oluşturduğu için tel tedavisi gören kişinin ağız hijyenine diğer kişilerden daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Ağız bakımına özen göstermeyen ortodonti hastasında uzun süreli plak birikime bağlı olarak dişeti hastalıkları ve diş çürükleri meydana gelebilir. Bunun oluşmaması için hasta tedaviye başlamadan önce diş fırçalama ve diş ipi kullanımını alışkanlık haline getirmiş olup tedavi süresince de bu alışkanlıklarını sürdürmesi gerekmektedir.
Ortodontik tedavi sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Braketler ağızda beyaz dolguya benzer malzemelerle tutturulur. Bu malzemeler aşırı soğuk ve asitli gıdaların tüketilmesi ile dişten ayrılabilir. Sert gıda tüketimi de braketlerin düşmesine neden olabilir. Ortodontik tedavi için diş yüzeyine yapıştırılan aygıtlar gıda birikimini kolaylaştırıp, temizlenmesi zor alanlar oluşturmaktadır. Tedavi gören kişi yemek yedikten sonra dişlerini diş fırçası ile temizlemekle kalmayıp ayrıca ara yüz fırçası kullanmalıdır. Ağız bakımına gerektiği şekilde dikkat edilmediği takdirde dişeti hastalığı ve çürük oluşumu kaçınılmazdır. Tedavi süresince yapışkanlı, şekerli, sert gıdalar ve gazozlu içecekler tedaviyi olumsuz etkileyeceği için uzak durulması gereken gıdalardır.
Braketin düşmesinin zararı nedir?
Dişler, üzerlerine uygulanan kuvvetlerle hareket ederler. Braketin düşmesi demek bu kuvvetin artık dişe uygulanmaması yani ortodontik tedavinin kesintiye uğraması, bu da tedavinin uzaması demektir. Düşen braketler en kısa zamanda tekrar yapıştırılmalıdır.
Ortodontik tedavi neden uzun sürer?
Ortodontik tedavide uygulanan kuvvetler kemikte çeşitli reaksiyonlar meydana getirterek diş hareketi oluşumunu sağlar. Bu süreç ortalama 1 ay kadar sürdüğü için hasta ayda bir randevuya çağırılır. Buna bağlı olarak ortodontik tedavi ortalama 2-2,5 yıl içerisinde tamamlanır.
Üniversite hastanelerinde ortodontik tedaviye başlanılması için beklenen süre neden uzundur?
Ortodontik tedaviler ortalama 2-2.5 yıl kadar süren uzun bir süreçtir ve aylık rutin kontrolleri olmaktadır. Hekim başlamış olduğu her hastasının tedavisini ortalama 2 yıl sürdürdüğü için kısa süre içinde yeni hasta tedavisine başlayamaz. Aylık takip edebileceği hasta sayısı belirlidir, tedavisine başlamış olduğu hastaların tedavisi bittikçe yeni hasta alabilmektedir. Bu nedenle başvuru yapan kişilerin ortodontik tedaviye kabulü uzun süre almaktadır.
Gömülü köpek dişleri yerine getirilebilir mi?
Gömülü dişler çene içerisindeki konumlarına göre değerlendirilir. Çene içerisindeki konumları, açılanmaları sürdürülmeye uygun olan dişler ortodontik tedaviyle ideal konumlarına alınabilir. Bu dişlerin pozisyonlarının tespit edilebilmesi için panoramik film ya da üç boyutlu tomografiler alınır.
Ortodontik tedavi ile elde edilen sonuç kalıcı mıdır?
Ortodontik tedavi sonrası verilen apareyler dişlerin son hallerinin korunmasını sağlarlar. Kullanılmadığında ise dişlerin bozulmasına neden olurlar ve tekrar dişlerin sabit braketlerle braketlenmesi (yeniden tel takılması) gerekebilir. Ortodontik tedavi ile elde edilen sonucun kalıcığı hekim tarafından hastaya tebliğ edilen talimatlara uyulmasına bağlıdır. Hasta hekimin uyarını dikkate alıp harfiyen uyguladığı takdirde ortodontik tedavide nüks görülmemektedir.
Ortodontik tedavi sonrası takıp çıkarmalı apareylerden başka dişlerin yerinde sabitlenmesini sağlayan sistemler var mıdır?
“Retainer” adı verilen, dişlerin arkasına yerleştirilen sabit teller vardır, ancak her hastaya uygulanmayabilir. Hekim vakaya göre hangi yöntemi seçeceğine karar verir.