Sıkça Sorulan Sorular Protetik

Kuron-köprü Protezi ne demektir ve niçin kullanılır?
Kuron çürük, kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan  dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Köprü ise bir veya birden  fazla diş eksikliğinde komşu dişlerin küçültülüp bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınarak boşlukların doldurulması işlemidir. Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde diş eti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezde bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.

 
Kuron-köprü protezi tedavilerinin tamamlanması ne kadar sürer?

Tedavi süresi tedavinin zorluğuna ve içerdiği diş sayısına göre ortalama 2 hafta ile 2 ay arasında değişmektedir.

 
Tedavi aşamaları nelerdir?

Ağız içi ve röntgen muayeneleri doğrultusunda kaplanacak dişler belirlenir. Bu dişler restorasyona yer açmak amacıyla lokal anestezi altında, ağrısız bir biçimde 1,5-2 mm kadar küçültülür. Hazırlanan dişlerin tam bir modelinin elde edilebilmesi için ölçü alınır. Diş teknisyeni ölçüden alçı model döküp, protezi bu model üzerinde hazırlar. Protez ağız içerisinde prova edilir. Hazırlıklar sonucunda fonksiyon, estetik ve sağlık açısından uygun halde gelen protez daimi olarak yapıştırılır. Kuron-köprü protezleri sabit protezlerdir, hasta tarafından ağızdan çıkartılmazlar. Hastanın doğal dişleriyle beraber diş hekiminin yönlendirdiği biçimde diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla düzenli bakımları gereklidir.

Dijital Tedavi aşamaları nelerdir?

Ağız içi ve röntgen muayeneleri doğrultusunda kaplanacak dişler belirlenir. Bu dişler restorasyona yer açmak amacıyla lokal anestezi altında, ağrısız bir biçimde 1,5-2 mm kadar küçültülür. Hazırlanan dişlerin tam bir modelinin elde edilebilmesi için ağız içi tarayıcı ile dış ve çevre dokuları 3 boyutlu (3D) görüntüsü kaydedilir. Bilgisayar ortamında tasarlanan protez CAD-CAM cihazları ile üretilir ve kliniğe hastaya uygulanmak üzere gönderilir.

Kuron-Köprü protezlerinin yapımı için en uygun malzeme hangisidir?

Günümüzde biyolojik uyumu ve estetik özellikleri bakımından en çok tercih edilen malzemeler metal destekli porselenler veya tamamen porselenden yapılmış protezlerdir. Aralarındaki fark tam porselen kaplamaların daha estetik ve daha doku dostu olmasıdır.

 
İmmediat (hazır) protezler ile geleneksel protezler arasındaki fark nedir ?

Protezler ne zaman yapıldıklarına ve ne zaman ağıza takıldıklarına göre  geleneksel veya immediat olarak adlandırılırlar. İmmediat protezler dişler çekildikten hemen sonra takılan protezlerdir. Bunun için dişler çekilmeden önce hekim ölçü alır ve bu dişler çekilince olacak değişikliklere göre önceden protezi hazırlar. İmmediat protezlerin en büyük avantajı hastanın hiç dişsiz kalmamasıdır ancak çekim sonrası destek dokuların iyileşme sürecinde büzülmesi bu protezlerin zaman zaman astarlanarak altındaki doku ile uyumunun yeniden sağlanmasını gerektirir. Dokuların tam olarak iyileşmesi 2-3 ay sürer ve ardından geleneksel protezler yapılabilir.

 
Diş üstü protez nedir ?

Az sayıda kalmış doğal dişlerin üzerine yapılan hareketli protezlere diş üstü protez (overdenture) adı verilir. Diş üstü protez yapılabilmesi için doğal dişlerin proteze destek ve stabilite sağlayacak şekilde hazırlanması gerekir. Diş üstü protezin avantajları; hastanın dişlerinin köklerini ağızda tutarak protezlerin tutuculuğu ve stabilitesi arttırılır, kökler çekilmediği için kemik kaybı olmaz, dişlerin köklerinin etrafındaki algılayıcılar kaybolmamış olur ve hasta psikolojik olarak kendisini dişsiz olarak görmediği için daha iyi hisseder.

 
Hareketli bölümlü protez nedir ?

Hareketli bölümlü protezler, metal bir iskeletle birbirine bağlı eksik  dişlerinizin yerini dolduran dişler ve bunların bağlı olduğu dişeti rengindeki kaideden oluşan protezlerdir. Hareketli bölümlü protezler doğal dişlerinize kroşe adı verilen kancaya benzeyen metal yapılarla veya hassas bağlantı denilen aygıtlarla bağlıdır. Hassas bağlantılar genellikle kroşelerden daha estetiktir ve neredeyse hiç görülmezler. Doğal dişlerinize yapılacak kuronlar hareketli bölümlü protezinizin daha iyi uymasına yardımcı olur. Hassas bağlantılı protezler genellikle kroşe bağlantılı protezlere nazaran daha pahalıdırlar.

 
Yumuşak astar maddesi nedir ?

Yumuşak astar maddesi kemik ve yumuşak dokulardaki olumsuz faktörleri  telafi etmek ve destek dokulara gelen basıncı azaltmak için tam protezlerde kullanılır. İleri derecede aşınmış alt çene kemiği olduğunda, çift taraflı kemik çıkıntısı varlığında, damak ortasında sert kemik çıkıntısı olması durumunda , bıçak gibi keskin çene kemiği olan hastalarda, tek çeneye protez yapılması gerektiğinde ve dişlerini aşırı sıkan hastalarda kullanılabilir. Yumuşak astar maddeleri, aşırı basınçları emerek altındaki dokuları olası zararlardan korur. Yumuşak astarlı bir protezi temizlemek için, ılık suda çalkalamak veya akan suyun altında başlangıçta pamukla silmek sonraları ise yumuşak bir fırça ile fırçalamak gerekir. Yumuşak astarlı protezleri temizleyici solüsyonların içine koyabilirsiniz ancak günde en fazla yarım saat süresince. Protezin kurumasına fırsat verilmemeli ağızda olmadığı durumlarda temiz bir suyun içinde bekletilmelidir.

 
Protez kullanmak nasıl bir his ?

Protezler takıldıkları ilk birkaç hafta alışıncaya kadar kullanımı çok zor gelir. Dil ve yanaklar protezi yerinde tutmayı öğreninceye kadar gevşek gibi gelir. Küçük tahrişlerin ve acıtan yerlerin olması anormal değildir. İlk kullanım sırasında tükürük miktarınızın arttığını hissedersiniz. Hekiminiz kontrollerde bunları düzelttikçe ve sizde proteze alıştıkça bu şikayetleriniz azalacaktır.

 
Protezlerim farklı görünmemi sağlar mı ?

Protezler doğal dişlerinizin yerini mümkün olduğunca dolduracağı için görünüşünüzü belirgin şekilde değiştirir. Protezleriniz gülüşünüzü güzelleştireceği gibi yüzünüzün ve profilinizin daha dolu olmasını da sağlar. Protezler yanak ve dudakları destekleyerek yüzün büzülmesi sonucu oluşan kırışıklıkları azaltacak ve daha iyi görünmenizi sağlayacaktır, ancak yaşın ilerlemesiyle artan fizyolojik kırışıklıkları ortadan kaldırmasını beklememek gerekir.

 
Protezlerim yemek yememi sağlar mı ?

Yemek yeme pratik gerektirir. Başlangıçta daha yumuşak besinler ve küçük lokmalarla yemeyi tercih edin. Yavaşça ve her iki tarafı da kullanarak çiğnemeye çalışın böylece protezinizin devrilme hareketi yapmasını engellemiş olursunuz. Çiğnemeye alıştıkça daha sert besinlere geçerek normal beslenmenize geçebilirsiniz ancak her iki tarafla çiğnemeye devam etmelisiniz.

 
Protezlerim konuşmamı değiştirir mi ?

Konuşma da yemek yeme gibi pratik gerektirir. Konuşurken protezleriniz ses yapıyorsa daha yavaş konuşun. Kelimeleri telaffuz etmekte zorlanıyorsanız yüksek sesle konuşun ve zorlandığınız kelimeleri tekrarlayın. Eğer konuşma problemleriniz devam ederse mutlaka diş hekiminize başvurun.

 
Protezlerimi gün boyunca takmalı mıyım ?

Başlangıçta dokuların protezlere uyum sağlaması için gündüz ve gece protezlerinizi takmanız gerekebilir. Uyum sağlandıktan sonra protezin altındaki dokuların dinlenmesi için protezlerinizi gece yatarken çıkarmanız önerilebilir. Ancak protezlerinizi düzenli olarak temizlediğiniz takdirde gece yatarken de kullanmanızda mahsur yoktur.

 
Protez yapıştırıcılarını kullanmalı mıyım ?

Hareketli protez yapıştırıcıları iyi uyumlu protezlerinizin tutuculuğunu arttırmak için kullanılabilir. Dokularla uyumu bozulmuş, sürekli altındaki dokuları tahriş eden kötü protezlerle kullanımı doğru değildir. Bu şikayetleri gidermeyeceği gibi artmasına sebep olacaktır. Bu protezlerin dokularla uyumunun yeniden sağlanması için astarlanmasına veya yenilenmesine gerek vardır.

 
Protezlerimin bakımını ve temizliğini nasıl yapmalıyım ?

Hareketli protezlerinde doğal dişler gibi her gün fırçalanarak üzerindeki besin artıklarından ve plağın temizlenmesi gerekir. Fırçalama protezin temizliği açısından olduğu kadar ağız dokuların sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Fırçalama için protezlere özel hazırlanmış fırçaları veya yumuşak kılları olan diş fırçaları ile sabun kullanabilirsiniz. Temizlik için eczanelerde ve marketlerde bulabileceğiniz protez temizleyicilerini veya ultrasonik temizleyicileri de kullanabilirsiniz. Protezlerin cilasını bozabilecek sert diş fırçaları kullanmayın. Protezlerin temizliğinde fazla aşındırıcı içeren temizleyicileri ve çamaşır suyu gibi beyazlatıcıları kullanmayın. Protezler darbeye karşı dayanıksız oldukları için düştüklerinde kolayca kırılabilirler. Bu nedenle protezlerin temizliğini bir havlu veya su dolu bir kabın üzerinde yapmak düşüp kırılmasına karşı önlem olarak alınabilir. Protezler kullanılmadıkları zamanlarda kurumaması gerekir, bu nedenle protezler kullanılmadıkları zamanlarda temiz bir suyun içinde bekletilmelidir. Protezlerinizi kesinlikle kaynar suya koymayın bu protezin şeklinin bozulmasına neden olabilir. Protezlerin dışında yumuşak fırçalarla dilin ve protezin altında kalan destek dokuların da fırçalanması ağız sağlığınızın korunması açısından oldukça önemlidir.

 
Protezlerimi ne zaman yenilemeliyim ?

Hareketli protezlerin destek dokularla ilişkisi dokuların zamanla büzülmesi sonucu bozulabilir. Bu ilişki astarlama işlemleri ile sağlanabilir. Bu sağlanmadığı takdirde protez gevşeyecek ve dokuları tahriş etmeye başlayacak ve acıtacaktır. Bu durum devam ettiğinde ağız içinde ciddi problemlere neden olabilir. Protezlerin dokularla uyumu bozulduğunda, dişler aşındığında ve eskisi kadar besinleri öğütememeye başladığında protezin yenilenmesi gerekir. Protezlerin 2 – 4 yılda bir bunlar olmasa da yapıldığı malzeme bakterilerin tutunmasına uygun ortam hazırlamaya başladığı durumlarda da yenilenmesi gerekebilir. Protezinizde sizi rahatsız eden bir durum olduğunda kendiniz düzeltmeye çalışmayın hemen diş hekiminize başvurun.

Dental implant tedavisi nedir?

Dental implant, titanyumdan yapılmış vida şeklinde küçük bir tutucudur. Çekilmiş bir diş kökünün yerini alacak şekilde çene kemiğinin içerisine yerleştirilir. İyileşme süreci sonunda mekanik tutunma sağlandıktan sonra yerleştirilen implant, doğal diş görevi görür. Bu yeni diş doğal diş kökünün görevini görür. Kemiğre sorunsuz tutunan implant içine "Abutment" adı verilen ve uygulanacak protezi taşıyacak olan özel parçalar vidalanır. Protezin çeşidine göre farklı taşıyıcı parçalar vidalanır ve hastanın ihtiyacına göre hekim tarafından karar verilen protez hastaya teslim edilir.
 

Diş hekimim dişlerimde aşırı aşınmalar olduğunu söyledi, ne yapmalıyım?

Dişlerinde aşınmalar olan hastalarda hem hassasiyetin önlenmesi hem de  hastanın eski yüz yüksekliğine kavuşabilmesi için kuron-köprü uygulamaları ile tüm dişlerin restorasyonları yapılmaktadır. Bu  hastaların yeni yüz yüksekliğine alışmalarını sağlamak amacı ile  öncelikle oklüzal splint uygulanıp sonra restorasyonları yapılmaktadır.  Böylelikle hasta yeni yüz yüksekliğine alışır ve ileride eklemlerinde ağrı ve zarar oluşması önlenmiş olur.

Geceleri dişlerimi sıktığım söyleniyor, ne yapmalıyım?

Geceleri dişlerini sıkan hastaların dişlerinde oluşabilecek ağrı, aşınma  ve eklemlerde oluşabilecek bozuklukların önlenmesi için kliniğimizde bu  hastalara gece plağı yapılmaktadır.

 

Yüzümdeki eksik organın (göz, burun, kulak) plastik cerrahi ile tedavisi mümkün olmadı, ne yapabilirim?

Yüzünde göz, kulak ya da burnunda eksiklik olup plastik cerrahi  ameliyatı ile tedavi olamayan hastalara kliniğimizde yüz protezi  yapılabilmektedir. Yüz protezi uygulamaları klasik yöntemlerle veya son  teknoloji kullanılarak, bilgisayarlı modelleme CAD/CAM yöntemiyle de  yapılabilmektedir.

 
Ağzımda kanser cerrahisine bağlı doku eksikliği olduğu için protezimi yapamıyorlar, ne yapmalıyım?

Doğuştan veya sonradan cerrahi veya travma sonucu ağız içinde defekti olan hastaların protezleri (obturatör) kliniğimizde yapılabilmektedir.