Sıkça Sorulan Sorular Radyoloji
Hamile hastalar diş tedavisi yaptırabilir mi?
Hamile hastalara çok zorunlu olmadıkça diş hekimleri tarafından müdahalede bulunulması istenmez. Yapılacak müdahalelerin de 3-6 ay arasında yapılması önerilir. Fakat aciliyet arz eden durumlarda hastanın doktoru ile yapılacak konsültasyonlar sonrasında hastaya müdahale edilebilir.
Hamile hastalar panaromik röntgen çektirebilir mi?
Hamilelik döneminde acil durumlar dışında hastalara radyolojik tetkik yapılması istenmez. Acil durumlarda ise gerekli önlemler alındıktan sonra minimum sayıda olmak üzere röntgen alınabilir. Hamile olan ya da şüphesi bulunan kişi bu durumunu hekime bildirmek zorundadır. Diş Hekimliğinde kullanılan röntgen cihazlarında diğer görüntüleme işlemlerine göre, radyasyon miktarı çok düşüktür. Hamilelerin radyoloji kliniğine girerken, mutlaka kurşun önlük giymesi gerekir. Radyografi alınırken giyilmesi gereken kurşun önlük diğer organ ve dokuların gereksiz x-ışını almasını engeller. Bu önlem genel bir radyoloji kuralıdır.
Organ nakli olacak hastaların diş hekimlerine muayene olmaları gerekli midir?
Gerek organ nakli öncesi transplantasyon sırasına girebilmek için, gerekse organ nakli sonrası kullanılacak çeşitli ilaçlardan dolayı oluşacak enfeksiyona yatkınlık durumuna karşı hastaların diş hekimi muayenesi olması zorunludur. Vücutta enfeksiyon oluşturabilecek dişlerin olması durumunda organ naklinin başarısı azalmaktadır ve bu dişlerin organ nakli öncesi tedavi edilmesi çok önemlidir. Kliniğimizde doktorları tarafından sevk edilen organ nakli bekleyen veya olmuş hastalar uzman hekimler tarafından değerlendirilmekte ve işlemler en kısa sürede bitirilmektedir.
Başvuru esnasında hastaların yanlarında getirmeleri gereken belgeler nelerdir?
Hastaların, daha önce çekilmiş diş röntgen filmlerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Bu sayede tekrar film çekilmesinin önüne geçilecektir. Gerekli durumlarda ise hekimler tarafından röntgenler tekrarlanabilir. Ayrıca hastaların, yakın zamanda yaptırmış olduğu tetkiklerini ve sonuçlarını, kullandıkları ilaçları yanlarında getirmeleri gereklidir. Bu sayede hekim kişinin sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Baş-boyun bölgesinden radyoterapi görmekte veya görmüş olan hastaların diş hekimi muayenesi olması gerekir mi?
Baş-boyun bölgesinden yapılan radyoterapi uygulamaları ilgili bölgedeki kemik ve yumuşak dokuları etkileyeceklerinden dolayı mümkünse radyoterapi öncesi bu hastaların diş hekimi muayenesi olmaları büyük bir öneme sahiptir. Kliniğimizde radyoterapi görecek hastaların muayeneleri uzman hekimler tarafından yapılmakta ve radyoterapi öncesi gerekli tedavilerin planlanması çıkartılıp ilgili kliniklere acil hasta olarak sevk edilmektedir.
Diş hekimliğinde ilk muayene neden gereklidir?
Hastalarda baş boyun bölgesi ve dişlerdeki hastalıklar ve bunların tedavisi çeşitlilik gösterir. Birçok hastada birden fazla tedavi gereksinimi olabilmektedir. Bu tedavilerin doğru olarak planlanması gerekmektedir. Teşhis, tedavi öncesi tetkiklerin yapılması ve tedavi planının yapılması ilk muayene sırasında olmaktadır. Daha konforlu ve kısa süreli tedavi süreçleri için ilk muayene gereklidir.
Muayene sırasında dişlerim dışında sağlığım hakkında neden ayrıntılı sorular soruluyor?
Diş tedavisi sırasında uygulamaları etkileyecek bir hastalık ve kullanılan bir ilaç olabilir. Ayrıca ağızdaki bazı durumlar, sistemik hastalıklarla ilişkili olabilir. Eğer hekime doğru ve eksiksiz bilgiler verilmez ise diş tedavisi sırasında hayati tehlikeye neden olacak durumlarla karşılaşılabilir ya da ağız hastalıklarının nedeni belirlenemeyebilir.
Diş röntgeni neden çekilir?
Röntgen çekiminde amaç muayene sırasında görülemeyen diş, kemik dokudaki hastalıkların teşhis edilmesidir. Tedavi başlangıcında, tedavi süresince ve kontrol amaçlı olarak tedavi sonrasında röntgen çekilmesi gerekir. Röntgen gerektiği halde çekilmezse patoloji ve nedeni doğru olarak belirlenemez ve tedavi planı yapılamaz.
Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi hangi durumlarda gereklidir?
Kliniğimizde mevcut olan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile implant planlaması, gömülü dişlerin incelenmesi, baş ve boyun bölgesindeki kist ve tümörlerin değerlendirilmesi, diş ve çene travmalarının tespit edilmesi, çene eklemi hastalıklarının tanısı ve sinüslerin görüntülenmesi yapılmaktadır. Bu tomografinin medikal tomografilere göre en büyük avantajı hastanın aldığı radyasyon dozunun çok daha düşük olmasıdır.