Endodonti

Ana Bilim Dalı Başkanı

Dr. Ögr. Üyesi Özge ÖZDEMİR

 

Akademik Kadro

Prof. Dr. Murat MADEN

Prof. Dr. Bulem ÜREYEN KAYA

Dr. Ögr. Üyesi Özge ÖZDEMİR

Dr. Ögr. Üyesi Nergiz BOLAT

 

Arş. Gör. Mustafa ARICAN

Arş. Gör. Sinem Buse ÖZVATAN

Arş. Gör. Sena DODANLI

Arş. Gör. Veli Turgay DOĞAN

Arş. Gör. Merve KÜÇÜKKAYA

Arş. Gör. Merve ÇİMEN

Arş. Gör. Deniz SAVAŞ 

Arş. Gör. Elif BOLAT

Arş. Gör. Kübra KOÇ

Arş. Gör. Ecem ORMAN

Arş. Gör. Yasemin KARAKAYA

Arş. Gör. Meltem DEMİR

Arş. Gör. Zuhal KILIÇ

Arş. Gör. Elif Sude YALÇIN

Arş. Gör. Ebru Yıldız DAL
 

 


İletişim

Klinik Sekreterlik

(0246) 211 33 51

TARİHÇE

1995 yılında Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı içinde eğitim, öğretim ve hizmet veren Endodonti,  2006 yılında Ana Bilim Dalı olmuştur. Ana Bilim Dalımızda bu güne kadar çok sayıda doktora tezi ve uzmanlık tezi tamamlanmıştır.

 

YER VE KAPASİTE

Ana Bilim Dalımız öğretim üyesi kliniği, araştırma görevlisi kliniği ve stajyer kliniği olmak üzere, 3 klinikte toplam 23 diş ünitesi ile hizmet vermektedir.

 

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

· Doktora eğitimi süresi, 4 yıldır. Bu süre boyunca doktora öğrencileri ilk 2 yıl doktora derslerini teorik ve pratik olarak almaktadır. İki yıl sonunda yeterlilik sınavına girerek başarılı olan öğrenciler tez çalışmalarını sürdürmektedir.

· Uzmanlık eğitimi süresi, 3 yıldır. Teorik, pratik dersler, 2 yılda tamamlanırken tez hazırlanması için 3 yıllık bir süre ön görülmüştür.  Ayrıca, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 1 ay süre ile rotasyon yapılmaktadır.

· Her hafta Perşembe günleri vaka sunumları ve makale saati yapılmaktadır.

 

ANA BİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

· Dişin sinirlerine çok yaklaşmış derin çürüklerin tedavisi (vital tedaviler)

· Acil Tedavi: Gece ağrısı ve şiddetli ağrısı olan dişlerin semptomatik tedavisi

· İyi yapılmamış kök kanal tedavilerinin yenilenmesi

· Kanal tedavisi uygulamaları (Kanal tedavileri lastik örtü korumasında yapılmaktadır)

· Fakültemiz yataklı servisinde genel anestezi veya sedasyon altında kanal tedavisi uygulamaları

· Aşırı harap olmuş veya sadece kökü kalmış dişlerin metal veya fiber postlar ile restorasyonu

· Diş kökü içinde kırılan kanal aletlerinin çıkarılması

· Kırık dişlerin restorasyonu

· Kaza, düşme, çarpma gibi travmaya uğramış dişlerin tedavisi.

· Apikal rezeksiyon tedavileri (Dişlerin kök ucundaki iltihabın cerrahi olarak temizlenmesinden sonra doku uyumlu bir materyal ile o bölgeye dolgu yapılması)

· Vital ve devital beyazlatma tedavileri (Canlı veya kanal tedavili dişlerin beyazlatılması)

 

OLANAKLARI

· Dental operasyon mikroskobu ve mikroskop odası

· Dijital radyografi sistemi ve radyografi odası

· 3 adet klinik

· 23 adet diş ünitesi

· Her ünitede döner sistemler, ışık cihazları

 

Endodonti Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

Endodonti nedir?

Endodonti; dişlerdeki kök kanallarının tedavisi ile ilgilenen bir braştır. Dişin mine ve dentin tabakalarının altında, diş köklerinin sonuna kadar uzanan “pulpa” olarak adlandırılan, dişin canlılığını sağlayan damarlar ve sinirlerden oluşan bir bölüm vardır. Bu bölümün çürük, kırılma gibi herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda bu bölümün temizlenip çeşitli kimyasallar ile dezenfekte edilip doldurulması gerekir. Bu tedavi kanal tedavisi olarak adlandırılır.

Kanal tedavisi uzun süren bir tedavi midir?Kaç defa gelmem gerekir?

Kanal tedavisinin kaç seans süreceği dişin durumuna bağlıdır. İltihap olmayan dişlerde tek (1) seansta kanal tedavisi yapılabilir. İltihaplı, çok ağrılı ve tedavi süresini uzatacak herhangi bir probleme sahip dişlerde seans sayısı artabilmektedir.1 seans fazla çalışma gerekebilir. Seanslar 15-45 dakika arası sürer. İkinci ve sonraki seanslar genellikle daha kısa sürer.

Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?

Kanal tedavisi gereken ancak yapılmayan durumlarda; şiddetli diş ağrısı en sık görülen durumdur. Bir süre sonra pulpanın canlılığını yitirmesiyle ağrı kesilebilir. Ancak bu durumda da enfeksiyon herhangi bir ağrıya sebep olmadan ilerleyerek diş kökünün çevresindeki kemik dokusunda iltihaplanmaya yol açabilir. Böyle bir durum kanal tedavisinin başarı şansını düşürdüğü gibi iyileşmenin gecikmesine de sebep olabilir.

Neden dişimi çektirmiyorum?

Bazı hastalarımız, kanal tedavisi yerine dişimi çektirsem, yerine köprü ya da implant yaptırsam daha iyi olur diye düşünmektedirler. Hiçbir protez sizin kendi dişinizin yerini tutamaz. Endodonti alanında uzman bir doktor dişinizin çekilmesini uygun görmedikçe dişinizi çektirmeyiniz.

Aynı seansta birden fazla dişimin kanal tedavisi bitirilebilir mi?

Kanal tedavisi bir diş için genellikle en az bir seans harcanması gereken zahmetli bir tedavidir. Özellikle ağzınızın gerisindeki azı dişlerde bir seansta ancak bir dişin tedavisi yapılabilir. Fakat doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda, kanal tedavisi ihtiyacı olan ön bölgedeki komşu keser dişlerde aynı seansta birden fazla dişe kanal tedavisi uygulanabilmektedir.

Tedavi sırasında rahatsızlık duyacak mıyım? Ağrım olacak mı? Hemen ağrım geçecek mi?

Tedavi yapılırken lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu sebeple tedaviler büyük oranda rahatsızlık veya ağrı hissi olmadan yapılmaktadır. Çok nadir durumlarda düşük şiddette ağrı hissedilebilir. Kanal tedavisinin ardından dişte birkaç gün katlanılabilir bir ağrı veya dişin üzerine basıldığında hafif hassasiyet oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir ağrıdır.

Tedaviden sonra ilaç kullanmam gerekir mi?

İlaç kullanımı konusunda sadece doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz.

Tedaviden ne kadar süre sonra bir şeyler yiyip içebilirim?

Normal şartlar altında kanal tedavisinden sonra anestezi etkisi geçene kadar, yani uyuşukluk hissi kaybolana kadar bir şeyler çiğnememeniz önerilir. Çünkü diş ile beraber uyuşturulan dudak, yanak veya dilinizi ısırma riski bulunmaktadır. Ayrıca dişinize uygulan dolgu maddesinin cinsi de önemlidir. Geçici dolgularda genellikle en az 2 saat bir şey yiyip içmemeniz önerilir. Eğer dişinize amalgam dolgu yapılmış ise aynı şekilde 2 saat çiğneme yapmamanız önerilir. Zorunlu hallerde bir şeyler içebilirsiniz.

Kanal tedavisi yapılan dişin ömrü ne kadardır?

Kanal tedavisi dişin çekilmesini önlemek için yapılan bir tedavidir. Uygun şartlarda yapılan bir kanal tedavisi sonucunda diş ömür boyu ağızda fonksiyon görebilir.

Kanal tedavisinin başarı oranı nedir? Başarısız tedavilerden sonra o dişe ne olur?

Kanal tedavisi başarısı her zaman %100 olmayabilir. Çok yüksek oranda başarı elde etmek mümkündür ancak yaygın ve dirençli enfeksiyonlarda tedavi başarılı olmayabilir. Ayrıca başarısız olan veya uygun şartlarda yapılmayan kanal tedavilerinin yenilenme şansı vardır ve yenileme tedavisinin başarı şansı da oldukça yüksektir.