Ortodonti

Ana Bilim Dalı Başkanı 

Doç. Dr. N. Ebru ŞENIŞIK



Akademik Kadro

Doç. Dr. N. Ebru ŞENIŞIK

Dr. Ögr. Üyesi Elif ALBAYRAK 

Arş. Gör. Ezgi VENEDİK

Arş. Gör. İrem YILMAZ

Arş. Gör. Duygu ESKİN

Arş. Gör. Zeynep AKPINAR

Arş. Gör. Burcu AYGÜN AKBULUT

Arş. Gör. Aybuke Dilara ARSLAN

Arş. Gör. Erencan YAZAN

Arş. Gör. Mehmet Onur ÖZASLAN

 

 

 

 
İletişim

0246 211 33 53


TARİHÇE

Ortodonti Ana Bilim Dalı, 1995 yılında kurulmuştur. Ana Bilim Dalımız bu güne kadar çok sayıda ortodonti uzmanı yetiştirmiştir.

 

YER VE KAPASİTE

Ana Bilim Dalımız 2 Ortodonti Kliniği ve 1 Dudak-Damak Yarığı Kliniği'nde toplam 41 diş ünitiyle hizmet vermektedir. Ayrıca Kliniğimizde fotoğraf odası, röntgen odası, 3 boyutlu dijital modelleme odası (ağız içi), 3 boyutlu yüz tarama odası, teknisyen laboratuvarı, alçı odası ve 2 sterilizasyon odası bulunmaktadır.

 

ORTODONTİ UZMANI EĞİTİM SÜRECİ

Araştırma görevlileri için eğitim süresi, 4 yıldır. Bu eğitim süresi boyunca Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi (1 ay) ve Periodontoloji (1 ay) Ana Bilim Dallarında rotasyon yapılmaktadır.

 

ANA BİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

Tüm yaş gruplarındaki;

Diş çapraşıklıkları

Çene ilişkilerindeki uyumsuzluklar (Dentofasiyal ortopedik yaklaşımlar/ Ortognatik cerrahi)

Dudak-Damak yarıkları

Gömülü dişler

Multidisipliner yaklaşımlar

 

OLANAKLAR

Dudak-Damak Yarığı Kliniği

Fotoğraf odası

Röntgen odası

3 boyutlu dijital modelleme odası (ağız içi)

3 boyutlu yüz tarama odası

Ortodontik Tedaviler

Sabit uygulamalar

En çok uygulanan yöntem olan braket takılması teller, braketler ve elastikler kullanılarak yapılır. Braketler dişlerin üzerine yapıştırılır, teller ise braketlerden geçirilerek dişlere kuvvet uygular. Böylece dişler kademeli olarak hareket ettirilerek düzgün konumlandırılmaları sağlanır. Bu tedavi diş çekimi yapılarak ya da diş çekimi olmaksızın uygulanabilir. Tedavi birkaç ay ya da birkaç yıl sürebilir ve her ay ayarlamalar yapılarak dişlerdeki düzelmenin istenilen şekilde olması sağlanır.

Hareketli uygulamalar

Alignerlar (şeffaf plaklar): Yetişkinler için braket takılarak yapılan sabit tedaviye alternatif olarak dişleri aynı hizaya sokmak amacıyla uygulanan bir tedavi şeklidir. Alignerlar genellikle şeffaf olurlar ve yemek yemek, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak için çıkarılırlar.

Çeneyi yeniden pozisyonlandırmak için geliştirilmiş apareyler: Splint adı verilen bu aygıtlar alt çeneye ya da üst çeneye yerleştirilirler ve çenenin daha iyi bir pozisyonda kapanmasına yardımcı olurlar. Eklem bozukluklarını düzeltmek için de kullanılırlar.

Çene genişletici vb.: Üst çenenin genişlemesini sağlayan bir aygıttır. Vidalarla uygulanan kuvvet sayesinde damak altındaki kemik hareket ederek açılır.

Hareketli pekiştiriciler: Tedavi sona erdikten sonra dişlerin yerini korumak ve eski haline dönmesini engellemek için kullanılan pasif apareylerdir. Biraz modifiye edilerek alışkanlıkların bırakılması için de kullanılabilirler.

Headgear (Enselik-Yüz Maskesi vb.): Kafanın arkasına yerleştirilen, bant ve metal bir telle kafanın ön tarafına bağlanan bir aygıttır. Headgear üst çenenin gelişimini yavaşlatır ve arka dişleri oldukları yerde tutarken ön dişlerin arkaya doğru gitmelerini sağlar. Yüz maskesi ise üst çene yetersizliği olan bireylerde alın ve çene ucundan destek alarak üst çenenin önde konumlanmasını sağlayan bir cihazdır. Çenelik kafanın arkasına ve çene ucuna yerleştirilen bantlardan oluşmaktadır. Alt çene gelişimini yavaşlatmak ve yönlendirmek için kullanılmaktadır.