Pedodonti

Ana Bilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Çiğdem KÜÇÜKEŞMEN 



Akademik Kadro

Prof. Dr. Çiğdem KÜÇÜKEŞMEN

Doç. Dr. Derya CEYHAN

Doç. Dr. Esra ÖZ

Arş. Gör. Şevval İrem AYDIN

Arş. Gör. Burçe YURTGAN

Arş. Gör. Furkan ARSLAN

Arş. Gör. Burcu ERDEM

Arş. Gör. Kürşat Fatih YÜKSEL

Arş. Gör. Gülden BARUTCİGİL

Arş. Gör. İrem BUDAK

Arş. Gör. Evgin GÜVEN

Arş. Gör. Sıla Nur DUMANLAR 

Arş. Gör. Esra ARIÇ

Arş. Gör. Ezgi GÜZEL

Arş. Gör. İpek GÜNEBAKAR

Arş. Gör. Gamze UZUN

Arş. Gör. Hamide ŞENKAL

Arş. Gör. Cansu ALTINÖZ

 


 


İletişim

(0246) 211 33 49


TARİHÇE

Pedodonti Ana Bilim Dalı doktora programı, 1999 yılında Prof. Dr. Zuhal KIRZIOĞLU tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz bugüne kadar çok sayıda pedodonti uzmanı yetiştirmiştir.

 

YER VE KAPASİTE

Ana Bilim Dalımızın 4 adet polikliniği (öğretim üyesi, uzman hekim kliniği, hekim kliniği, muayene kliniği) bulunmaktadır.

 

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

Doktora eğitim süresi en az 4 yıl olup teorik derslerin yanı sıra yoğun pratik uygulamalar yapılmaktadır. Diş hekimliğinde uzmanlık (DUS) öğrencilerinin eğitim süresi 3 yıl olup bu eğitim süresi boyunca Ortodonti, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dallarında rotasyon yapılmaktadır.

 

ANA BİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları (Flor, Fissür Örtücü, Diyet Analizi, Diş Çürüğünden Korunma Uygulamaları vb.)

Önleyici diş hekimliği uygulamaları (Diş Travmaları, Dişsel Anomaliler vb.)

Restoratif diş hekimliği uygulamaları (Kaviteler, Restorasyonlar, Materyaller vb.)

Engelli çocuklarda oral bakım

 

ANA BİLİM DALIMIZ TARAFINDAN YAPILAN TEDAVİLER

Flor Uygulaması:

Flor, diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen ayrıca dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını arttıran bir elementtir. Diş çürüğünün önlenmesi ve hassasiyet problemi olan hastalarda hassasiyetin giderilmesine yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Fissür Örtücü:

Dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan derin oluklar, temizlenmesi zor ve çürüğe yatkın bölgelerdir. Bu bölgeler, şeffaf, renkli veya beyaz fissür örtücüler ile örtülenerek çürük oluşumu engellenmeye çalışılır.

Kompomer, Renkli Kompomer ve Kompozit Dolgular:

Dişlerde mevcut bulunan çürükler, gerekli ise uyuşturularak dönen ve/veya el aletleri kullanılarak tamamen temizlenir, gereken dolgu altı kaide materyalleri uygulanır. Süt dişlerinin tedavisinde flor salınımı yapabilen ve süt dişi yapısına uygun olan, diş renginde veya farklı renk seçeneklerinde bulunan kompomer dolgular uygulanır. Daimi dişlerin tedavisinde diş renginde, daimi diş yapısına uygun kompozit dolgu maddeleri uygulanır. Gerekli parlatma ve cila işlemleri uygulanır.

Amputasyon:

Derin çürüklü ya da travma nedeni ile kırılan dişlerde, çürük ve zayıflamış diş dokularının gerekli ise uyuşturularak uzaklaştırılmasının ardından, krondaki enfekte damar ve sinir dokusunun kısmen veya tamamen çıkarılması işlemi uygulanabilir. Kalan diş dokuları özel dolgu materyalleri ile örtülenerek, üzerine dolgu materyalleri uygulanır.

Kanal Tedavisi:

Dişlerde mevcut bulunan çürükler, gerekli ise uyuşturularak dönen ve/veya el aletleri kullanılarak tamamen temizlenir, dişin damar ve sinir içeren kısmı tamamen çıkarılır ve dişte mevcut bulunan kanallara pansuman solüsyonları ile gerekli görülen sayıda pansuman yapılır. Kanallar, kanal dolgu malzemeleri ile doldurulur. Kanal dolgusu tamamlandıktan sonra, uygun dolgu materyalleri ya da kronlar uygulanır.

Yer Tutucu ve Çocuk Protezleri:

Süt dişleri çürük ya da travmadan dolayı erken kaybedildiğinde, daimi dişin süreceği yeri korumak için yer tutucu yapılmalıdır. Çocuğunuzun ilerleyen yaşlarda düzgün bir diş dizisine sahip olması için daimi dişlerin yerinin korunması gerekir. Yer tutucular, çocukların dişleri ve çenelerine uygun olarak hekim tarafından ölçü alınarak, diş teknisyenleri tarafından hazırlanırlar. Çocukların diş gelişimine ve kayıp diş sayısına göre sabit veya hareketli olarak hazırlanabilirler. Çekilen süt dişinin altındaki daimi dişin ağız içerisine sürmesine kadar ağızda kalmalıdırlar.

Çocuk protezleri, yetişkinlerde yapılan protezlerin modifiye edilmiş şekli olup herhangi bir sebeple dişler kaybedildiğinde yapılmakta ve çocuğun estetik, konuşma ve çiğneme işlevlerini yerine getirebilmesini sağlamaktadır.

 

HASTALAR TARAFINDAN ÇOK SORULAN SORULAR ve YANITLARI

1) Süt dişleri tedavi edilmeli mi? 

Süt dişleri sürecek olan daimi dişlere rehberlik etmektedir. Süt dişleri ne kadar sağlıklı ise daimi dişler de o kadar sağlıklı olur. Büyüme ve gelişimin sağlıklı tamamlanabilmesi için süt dişleri mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen dişler, enfeksiyon odağı haline gelerek çocuklarımıza zarar vermektedir.

2) Bebeğimin ilk dişleri çıktı temizlemeli miyim? 

Bebeklerin ilk dişleri ağızda görüldüğünde temizleme işlemi başlamalıdır. Beslenmeden sonra, dişlerin yüzeyleri temiz bir tülbent veya gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir. Temizleme işlemi, bebeklere özel diş fırçaları veya xylitollü temizleme mendilleriyle de yapılabilir. 

3) Bebeğimin dişlerinin sürmesi gecikti. Endişelenmeli miyim?

Genel olarak bebeklerde ilk dişler 6-8 aylıkken sürmeye başlar. Bebeğiniz 1 yaşına geldiği halde ağzında dişi yoksa nedeninin araştırılması açısından bir diş hekimine başvurulmalıdır.

4) Çocuğum düştü, dişlerini çarptı. Ne yapmalıyım?

Çocuğun düştüğü yerde diş parçaları varsa alınıp bir solüsyona (soğuk süt) konulmalı ve vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.

5) Dişlerde çürük oluşumu nasıl önlenebilir?

Hekimin çocuğun yaşına göre önerdiği florlu bir diş macunu ile dişler günde en az 2 kez, 2’şer dakika önerilen şekilde fırçalanmalıdır.Her gün dişlerin araları diş ipi veya ara yüz fırçası ile temizlenmelidir.Hekimin beslenme ile ilgili önerilerine uyulmalıdır.Diş hekimi en az 6 ayda bir ziyaret edilmelidir. 

6) Bebeğim dişli doğdu. Ne yapmam gerekir?

Bazen bebekler dişli doğabilir ya da doğumdan hemen sonra dişleri sürebilir. Bu dişler değerlendirilerek tedavilerinin belirlenmesi için diş hekimine başvurulmalıdır.

7) Çocuğumu diş hekimine ilk kez ne zaman götürmeliyim?

İlk dişi çıkar çıkmaz diş hekimiyle tanışılmalıdır ve ağız bakımı ve sağlığı ile ilgili bilgiler edinilmelidir. Çocuğunuzun dişleri ile ilgili problemler çok erken yaşlarda başlayabilecektir. Bu dönemde ortaya çıkacak problemleri başlamadan önlemek mümkün olacaktır.