Periodontoloji

Ana Bilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Mine Öztürk TONGUÇ



Akademik Kadro

Prof. Dr. F.Yeşim KIRZIOĞLU

Prof. Dr. Zuhal Yetkin AY

Prof. Dr. Mine Öztürk TONGUÇ

Prof. Dr. Özlem FENTOĞLU

Arş. Gör. Berfin Ceren KARAKUŞ

Arş. Gör. Osman Buğra VAROL

Arş. Gör. Kerem HAYTA

Arş. Gör. Meryem KÖKSALAN

Arş. Gör. Nazlıcan AYDIN

Arş. Gör. Elif AKBULUT

Arş. Gör. Ömer EROĞLU

Öğr. Gör. Aslı Ege ÖZDAMAR

 

 

 


İletişim

0246 211 32 49


TARİHÇE

Periodontoloji Ana Bilim Dalı, 1997 yılında, Prof. Dr. F. Yeşim Kırzıoğlu tarafından kurulmuştur.

 

YER VE KAPASİTE

Ana Bilim Dalımızda bir öğrenci ve bir asistan kliniği ile cerrahi uygulamaların yapıldığı ameliyathane bölümü bulunmaktadır.

 

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

Araştırma görevlisi eğitim süresi, 3 yıldır. Bu eğitim süresi boyunca Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı ve Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahisi Ana Bilim Dalı’nda rotasyonlar yapılır. Her hafta diş hekimliğinde uzmanlık eğitim programı kapsamında ders, seminer ve olgu tartışmaları gerçekleştirilir.

 

ANA BİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

Periodontal hastalıkların teşhisi ve tedavisi

Sistemik hastalıklar ve periodontal hastalık ilişkisi

Dental implantlar

Periimplant  hastalıkların teşhis ve tedavisi

 

OLANAKLARI

Öğrenci ve asistan kliniği

Lokal ameliyathane

 

ANA BİLİM DALINDA UYGULANAN TEDAVİLER

1. Cerrahi olmayan periodontal tedavi

-Diştaşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme: Diş yüzeylerindeki sert ve yumuşak eklentilerin uzaklaştırılması işlemidir.

-Subgingival küretaj: Dişetindeki iltihabi durumun ortadan kaldırılması veya dokuların ileri periodontal tedaviye hazırlanması amacıyla dişlerin ve dişetlerinin uyuşturularak, dişlerin çevresindeki eklentilerin ve iltihabi dokuların uzaklaştırılması işlemidir. 

2. Cerrahi periodontal tedavi

-Periodontal flep cerrahisi: Dişeti hastalığının ilerlediği durumlarda dişlerin ve dişetlerinin uyuşturularak  dişetlerinin kemik yüzeyi açığa çıkacak şekilde kaldırılıp kök yüzeyi ve iltihaplı dokuların temizlenmesi işlemidir.

-Gingivektomi ve gingivoplasti: Dişeti büyümelerinin tedavisi amacıyla dişetlerinin uyuşturularak cerrahi olarak uzaklaştırılması ve şekillendirilmesi işlemidir.

-Frenektomi: Frenulum adı verilen kas bağlantısının normalde olması gereken yere göre dişe daha yakın konumlandığı durumda uygulanan, dişetinin uyuşturularak kas bağlantısının cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir.  

-Rezektif ve rejeneratif kemik cerrahisi: Dişeti hastalığının ilerlediği durumlarda periodontal flep cerrahisi sırasında dişlerin çevresindeki kemiğin şekillendirilmesi veya uygun görülen durumlarda kemiğin çeşitli greft materyalleriyle desteklenmesi işlemidir.

-Yumuşak doku grefti uygulamaları: Mevcut dişeti çekilmesini tedavi etmek veya ileride oluşabilecek çekilmeleri önlemek amacıyla ağzın başka bir bölgesinden alınan yumuşak dokunun tedavi edilecek bölgeye cerrahi işlemle yerleştirilmesi işlemidir.

-Protez öncesi periodontal cerrahi uygulamaları

3. İmplant uygulamaları: Diş eksikliklerinin tedavisi amacıyla çene kemiğine genellikle titanyumdan üretilen yapay diş kökü  yerleştirilmesi işlemidir.

4. İmplant çevresi hastalıkların tedavisi: Dişeti hastalığı doğal dişlerde olduğu gibi implantların çevresinde de meydana gelebilir. Bu durumda implant çevresi hastalıklar da cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilir.

5. Lazer uygulamaları: Periodontal tedavide lazer; dokuların kesilmesi, dişetindeki koyu renklerin giderilmesi, uçuk ve aftların tedavisi, kanamanın durdurulması, dişlerdeki sıcak-soğuk hassasiyetinin tedavisi, dişeti ve implant çevresi hastalıkların tedavisi için uygulanmaktadır.

 

SIK SORULAN SORULAR

1. Dişeti hastalığı nedir?

- Dişeti hastalığı, dişlerin çevresindeki dişe destek olan diş eti ve diğer dokularda oluşan iltihabi bir hastalıktır.

2. Neden dişeti hastalığı olur?

- Diş eti hastalıklarının ana nedeni diş yüzeylerinde biriken bakteri plağıdır. Bireyin bağışık yanıtı ve sigara, diyabet, stres gibi risk faktörleri periodontal doku kaybında etkili unsurlar arasındadır.

 3. Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?

-Fırçalama sırasında veya kendiliğinden oluşan dişeti kanaması, dişetinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet, dişlerde sallanma ve dişlerin birbirinden uzaklaşmaya başlaması dişeti hastalığının belirtilerindendir.

4. Dişeti hastalığı genel sağlığı etkiler mi?

-Dişeti hastalığına neden olan mikroorganizmalar ve ürettikleri zararlı maddeler, kalp hastalıkları, diyabet, solunum yolu ve akciğer hastalıkları ve düşük ağırlıklı doğum veya erken doğum riski gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

5. Genel sağlık durumu veya kullanılan ilaçlar dişeti hastalığını etkiler mi?

-Diyabet, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar, hormonal değişiklikler gibi sağlık durumları ve kullanılan bazı ilaçlar dişeti hastalığını etkileyebilmektedir.

6. Dişeti hastalığı tedavi edilmediğinde ne olur?

-Dişeti hastalıkları tedavi edilmediği sürece ilerler ve hastalığın son aşamasında diş kayıpları görülebilir.

7.Diştaşı nasıl oluşur,  diştaşı temizliği zararlı mıdır?

-Diş yüzeylerinde biriken bakteri plağının yeterli biçimde uzaklaştırılamaması sonucu, tükürükteki bazı minerallerin diş plağı üzerinde çökelmesiyle diştaşı oluşur. Uygun aletler ile doğru biçimde yapıldığında diştaşı temizliği dişler için zararlı bir uygulama değildir.

8. Dişeti hastalığının tedavisi ne kadar sürer?

-Dişeti hastalığının şiddetine bağlı olarak dişeti hastalığının tedavi süresi değişmektedir.

9. Sigara kullanımı dişeti hastalığını etkiler mi?

-Sigara kullanımının dişeti hastalığının şiddetini arttırdığı ve tedaviye karşı doku cevabını azalttığı bilinmektedir.

10. Ağız ve diş sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?

-Günde 2 kez dişlerin fırçalanması ve bunun yanında diş macunu, ağız gargaraları, diş ipi veya arayüz fırçası kullanılarak ağız ve diş sağlığı korunabilir.

11. İdeal diş fırçasının özellikleri nelerdir?

-İdeal diş fırçasının tasarımı kişiden kişiye değişmekle birlikte, ağzın her yerine ulaşabilen düz saplı ve düz yüzeyli, orta veya yumuşak sertlikte bir fırça kullanılabilir.